Te lasagne smakują mi o wiele lepiej, niż klasyczna wersja z mięsem. Danie jest też o wiele tańsze

Dodano:
Lazania z cukinią Źródło: Shutterstock / laksena
Lasagne to jedno z moich ulubionych dań. Płaty makaronu przełożone aromatycznym farszem są idealnym pomysłem na pożywny, tani obiad. Ostatnio często przyrządzam lazanie w jarskiej wersji i muszę przyznać, że są pyszne.

Włoska kuchnia często gości na moim stole. Szczególnie lubię przyrządzać makarony. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a wszystkim smakują. Nie uciekam od klasyki, ale chętnie testuję nowe przepisy. Moim ostatnim odkryciem są lazanie z cukinią. Wrzesień to doskonały czas na przygotowania tego obiadu, bo ceny cukinii wciąż są niskie.

Jak przygotować makaron do lasagne?

Lazanie można przygotować na dwa sposoby: z suchym lub z podgotowanym wcześniej makaronem. Pierwszy z nich z pozoru jest szybszy. Nie tracimy bowiem czasu na gotowanie makaronu. Za to musimy wydłużyć czas pieczenia lazanii o dodatkowe 30-40 minut. Zdarza się również, że makaron wychodzi zbyt twardy, co przekłada się na smak dania.

Moim zdaniem nieco lepsza jest druga metoda. Podgotowanie makaronu nie zabiera dużo czasu, a przy okazji nie ma obaw, że wyjdzie twardawy. Musimy jednak uważać, aby płaty makaronu się nie posklejały i nie zrobiły się zbyt miękkie. To może spowodować, że danie nie wyjdzie tak smaczne i apetyczne, jak tego oczekujemy.

Jak zrobić lazanie z cukinią?

Przygotowanie tej wersji lazanii jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy podgotować płaty makaronu, przygotować sos i pokroić cukinię w plastry. Warzywa nie trzeba nawet obierać, chyba że ma twardą skórkę. W tym przepisie lepiej jednak sprawdzi się młoda i jędrna cukinia, która ma cienką skórkę, a po upieczeniu będzie przyjemnie chrupiąca.

Przepis: Lasagne z cukinią

Jarska lazania z dodatkiem cukinii i sosu pomidorowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 100 g startego żółtego sera lub mozzarelli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki mleka
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj czosnek i chwilę całość przesmaż. Wlej pomidory z puszki, całość podduś. Dodaj przyprawy i mleko. Gotuj na średnim ogniu kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  2. Rozdrabnianie dodatkówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plastry, oprósz je solą. Żółty ser zetrzyj na tarce, mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
  3. Gotowanie makaronuW szerokim rondlu lub garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej trochę soli, włóż kilka płatów makaronu do lazanii. Gotuj je 2 minuty, uważając, by się nie posklejały. Po tym czasie wyjmij płaty makaronu i przełóż je do naczynia z zimną wodą. W ten sam sposób podgotuj wszystkie płaty makaronu.
  4. Pieczenie lazaniiNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian warstwy makaronu, cukinii i sosu pomidorowego, aż do zużycia składników. Wierzch lazanii posyp serem i tartą bułką. Lazanię piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne warianty sosu do lasagne

Lazanie z cukinią doskonale smakują w połączeniu z sosem pomidorowym. Jego smak można nieco zmienić, sięgając po ulubione zioła, paprykę słodką lub ostrą. Jednak to jarskie danie świetnie też będzie się komponować z sosem beszamelowym z dodatkiem sera np. mozzarelli, parmezanu, gorgonzoli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...